Veronika Zuzulová opäť zažiarila, vyhrala paralelný slalom v Mníchove

01.01.2013 Celý región

Mníchov 1. januára (TASR) - Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová vyhrala novoročný paralelný slalom Svetového pohára v Mníchove a pripísala si na konto druhý triumf v priebehu troch dní.

Vo veľkom finále zdolala v Olympia Parku líderku celkového poradia SP, favorizovanú Slovinku Tinu Mazeovú a nadviazala na úspech zo sobotňajšieho nočného slalomu v rakúskom Semmeringu. Aj keď rakúske agentúrne zdroje pôvodne uvádzali, že do slalomového SP sa ráta iba 20 percent bodov z klasického hodnotenia, agentúry APA, DPA, AP uvádzali po súťaži normálne bodovanie. Znamená to, že Velez-Zuzulová má na konte už 305 bodov a v priebežnom poradí sa posunula z tretieho na druhé miesto o 5 bodov za Mazeovú, ktorá suverénne vedie aj celkovú klasifikáciu. Tieto údaje však oficiálne zdroje FIS v utorok večer zatiaľ nepotvrdili.

Velez-Zuzulová v prvom kole ako nasadená dvojka eliminovala Rakúšanku Carmen Thalmannovú, vo štvrťfinále potom suverénne vyradila vychádzajúcu hviezdu svetového slalomu Američanku Mikaelu Schiffrinovú. V semifinále si najmä vďaka výbornej jazde v dolnej časti trate poradila s ďalšou rakúskou zjazdárkou Michaelou Kirchgasserovou a postúpila do finále proti najvyššie nasadenej Mazovej. Slovinke vyhovovalo, že bránky v Mníchove boli postavené ako pre obrovský slalom, no Zuzulová potvrdila skvelú formu, v prvej jazde nadelila Mazeovej pol sekundy a druhé víťazstvo v kariére si už nenechala ujsť.

V cieli Velez-Zuzulová žiarila spokojnosťou. "Dlhé roky som čakala na prvé víťazstvo vo Svetovom pohári a teraz prišli dva triumfy v priebehu troch dní. Je to niečo neuveriteľné. Lepší začiatok nového roka som si ani nemohla predstaviť. Dúfam, že dobrá forma mi vydrží čo najdlhšie," povedala pre rakúsku televíziu ORF .

Okrem 100 bodov do hodnotenia SP získala Slovenka aj prémiu vo výške 40.000 švajčiarskych frankov (33.000 eur). Zuzulová zaznamenala v Mníchove 15. pódiové umiestnenie vo Svetovom pohári (2-6-7) a 41. umiestnenie v Top 10. V "malom" finále zdolala Kirchgasserová Fínku Tanju Poutiainenovú.

Medzi mužmi sa na radosť 30-tisícovej diváckej kulisy teši z víťazstva Nemec Felix Neureuther, ktorý vo veľkom finále zdolal Rakúana Marcela Hirschera, tretí skončil Francúz Alexis Pinturault.

Na novoročnú súťaž v bavorskej metropole sa kvalifikovalo v oboch kategóríách po 12 najlepších slalomárov. Doplnili ich štyria najlepší v celkovom poradí SP, ktorí sa do Mníchova nedostali cez slalom. Najmä u žien sa však niektoré slalomárky z druhej skupiny (8-15) vzdali účasti, takisto aj niektoré z horných poschodí celkového poradia.

Medzi mužmi sa na radosť 30-tisícovej diváckej kulisy teši z víťazstva Nemec Felix Neureuther, ktorý vo veľkom finále zdolal Rakúšana Marcela Hirschera, tretí skončil Francúz Alexis Pinturault.

Na novoročnú súťaž sa kvalifikovalo v oboch kategóríách po 12 najlepších slalomárov. Doplnili ich štyria najlepší v celkovom poradí SP, ktorí sa do Mníchova nedostali cez slalom. Najmä u žien sa však niektoré slalomárky z druhej skupiny (8-15) vzdali účasti, takisto aj niektoré z horných poschodí celkového poradia.

Preteky očami otca
Otec a zároveň tréner slovenskej lyžiarky Timotej Zuzula si víťazstvá zo Semmeringu i Mníchova cení rovnako. "Oba triumfy sú úžasné. Vyhrať podujatia Svetového pohára je veľká vec. Veronika mala o niečo väčšiu radosť z úspechu v špeciálnom slalome v Semmeringu, lebo to bolo jej prvé víťazstvo v SP. V dnešnom paralelnom slalome išlo o to trafiť sa vždy do štartov. Bolo to o pár sekundách a vtedy sa nedá príliš kalkulovať. Treba ísť čo a telo lyže dajú," povedal pre TASR Zuzula, ktorý nemal veľký prehľad o dosiahnutých časoch Veroniky v jednotlivých kolách vyraďovačky. "Zachytil som vždy iba to, či postúpila do ďalšieho kola, neustále som totiž pendloval medzi servisnou bunkou a Veronikou. Nosil som jej nové lyže, ktoré jej pripravoval servisman. Verona sa rozbiehala postupne, chvíľu trvalo, kým si zvykla na časový interval. Prvú jazdu vyhrala iba o tri stotiny, no neustále sa zlepšovala. Vo finále dokázala zdolať aj Mazeovú, ktorá je špecialistkou na obrovský slalom a takéto paralelné preteky jej vyhovujú."
 
výsledky paralelného slalomu SP v Mníchove:

ženy:
1. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR), 2. Tina Mazeová (Slov.), 3. Michaela Kirchgasserová (Rak.); 4. Tanja Poutiainenová (Fín.), 5. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.), Julia Mancusová (USA), Viktoria Rebensburgová (Nem.) a Mikaela Shiffrinová (USA), 9. Bernadette Schildová (Rak.), Therese Borssenová (Švéd.), Nicole Hospová (Rak.), Kathrin Zettelová (Rak., Maria Höflová-Rieschová (Nem.), Erin Mielzynska (Kan.), Frida Hansdotterová (Švéd.) a Carmen Thalmannová (Rak.)

Celkové poradie v SP (17):
1. Mazeová 1139, 2. Höflová-Rieschová 647, 3. Zettelová 597, 4. Anna Fenningerová (Rak.) 450, 5. Rebensburgová 431, 6. Lindsey Vonnová (USA) 414...12. Velez-ZUZULOVÁ 305

slalom (5):
1. Mazeová 310, 2. VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) 305, 3. Höflová-Rieschová 239, 4. Shiffrinová 236, 5. Poutiainenová 230, 6. Pietiläová-Holmnerová 212

muži:
1. Felix Neureuther (Nem.); 2. Marcel Hirscher (Rak.), 3. Alexis Pinturault (Fr.), 4. André Myhrer (Švéd.), 5. Fritz Dopfer (Nem.); Mattias Hargin (Švéd.), Ivica Kostelič (Chor.) a Jens Byggmark (Švéd.), 9. Mario Matt (Rak.), Cristian Deville (Tal.), Ted Ligety (USA), Aksel Lund Svindal (Nór.), Stefano Gross (Tal.), Manfred Pranger (Rak.), Reinfried Herbst (Rak.) a Luca Aerni (Švajč.)

Celkové poradie v SP (15):
1. Svindal 689, 2. Hirscher 640, 3. Ligety 552, 4. Neureuther 396, 5. Kjetil Jansrud (Nór.) 322, 6. Hannes Reichelt (Rak.) 289

slalom (4):
1. Hirscher 320, 2. Neureuther 296, 3. Myhrer 250, 4. Pinturault 168, 5. Byggmark 145, 6. Manfred Mölgg (Tal.) 11
 
 
 
 

Vyberte región